torstai 12. helmikuuta 2009

OIKEISTOHALLITUKSEN ARVOMAAILMA

Matti Vanhasen johtama oikeistohallitus on kaavaillut puolustusmäärärahoihin vuotuista kahden prosentin korotusautomaattia. Perusteluna on kerrottu, että puolustusmateriaalien hinnat kohoavat jatkuvasti. Tällä tavoin voisi kuitenkin perustella minkä tahansa muunkin hallinnonalan korotusautomaattia.

Suomessa on viime vuosina lakkautettu - tietenkin säästöihin vedoten - runsaasti esimerkiksi kouluja, päiväkoteja, terveysasemia ja kirjastoja. Näin siitä huolimatta, että viime vuodet on eletty noususuhdannetta. Nyt taantuman ja laman uhatessa oikeistohallitus esittää puolustusmenojen automaattisia korotuksia vuosiksi eteenpäin ilman takarajaa.

Pääministeri Matti Vanhanen ja puolustusministeri Jyri Häkämies pelottelivat eduskunnassa varuskuntien lakkauttamisella, mikäli korotusautomaattia ei toteuteta. Samoja herroja ei ole aiemmin vähääkään häirinnyt jatkuva koulujen, päiväkotien, terveysasemien, kirjastojen ja muiden peruspalveluiden karsiminen ja lakkauttaminen.

Hallitus ilmeisesti laskee sen varaan, että puolustusvoimia pidetään Suomessa pyhänä lehmänä johon ei saa kajota. Samalla se kuitenkin paljastaa kovan ja säälimättömän asenteensa suhteessa kansalaisten perusoikeuksiin ja -palveluihin. Tästä kertoo sekin, että hallitus on valmis vaarantamaan peruspalveluiden rahoituksen poistamalla työnantajilta Kela-maksun.

Ei kommentteja: