maanantai 29. syyskuuta 2008

KOKOOMUS KÄY MIELIKUVAKAMPANJAA

Kokoomuksen taktiikkana kuntavaaleissa näyttää olevan konkretian välttäminen sekä pitäytyminen mielikuvatasolla. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesi kuntien tilanteesta, että valtionosuuksia ei voida aina vain kasvattaa, vaan "kunnissa on käärittävä hihat".

Kauhajoen tapahtumien jälkimainingeissa Katainen puolestaan vaati "välittämisen ryhtiliikettä".

Kommentit ovat tyhjää sanahelinää. Katainen ei lupaa lisää rahaa nuorten mielenterveyspalveluihin tai kouluterveydenhuoltoon, jota ei ole nostettu laman jälkeisen alasajon jälkeen entiselle tasolle vaikka Suomi on rikkaampi kuin koskaan ennen. Valtiovarainministeri ei myöskään kannata aseiden saatavuuden jyrkkää rajoittamista.

Hihojen käärimisellä kokoomuksen puheenjohtaja vihjaa, että kunnissa tarvitaan yhä edelleen lisätehostamista. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, keitä säästöjen puristuksissa kamppailevia kuntien työntekijöitä vaatimus koskee.

Kuntien valtionosuudet ovat jääneet suhteellisesti selvästi jälkeen yleisestä kansantalouden kasvusta. Tämä on ollut tietoista politiikkaa, jolla on pyritty uusliberalismin oppien mukaisesti supistamaan julkista sektoria.

Kataisen väite, jonka mukaan kuntien valtionosuuksia ei voitaisi kasvattaa, ei pidä paikkaansa. Kyse on poliittisesta arvovalinnasta. Halutaanko julkiset palvelut turvata, vai pyritäänkö niiden yksityistämiseen ja ulkoistamiseen?

Ei kommentteja: