maanantai 13. lokakuuta 2008

FINANSSIKRIISI, KUNTAVAALIT JA PERUSPALVELUT

Maailmanlaajuinen finanssikriisi paljastaa selkeästi vallitsevan talousjärjestelmän luonteen. Nykyiseen valtiokapitalismiin liittyy olennaisesti voittojen yksityistäminen sekä toisaalta riskien ja tappioiden sosialisointi. Tavalliset veronmaksajat joutuvat nytkin ottamaan kontolleen Wall Streetin uhkarohkeiden ja ahneiden pankkiirien aiheuttaman katastrofin tähtitieteelliset kustannukset.

Kriisin vaikutukset ulottuvat myös meille. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen on todennut, että kansainvälisen finanssikriisin seurauksena julkisia menoja on ehkä leikattava parin kolmen vuoden kuluttua.

Kataisen näkemys ei yllätä. Onhan esimerkiksi kuntien valtionosuuksia supistettu jo viimeiset 15-20 vuotta, riippumatta hallituksessa istuvista puolueista tai kansantalouden ennätysmäisestä kasvusta. Nyt Wall Streetin pankkiirien aiheuttamasta katastrofista on tulossa veruke heikentää, yksityistää ja ulkoistaa terveydenhuoltoa ja muita hyvinvointipalveluja entisestään.

Kokoomus on naamioitunut vaalien alla työväenpuolueeksi ja hyvinvointipalveluiden puolustajaksi. Rehellisempää olisi puhua avoimesti tulevista peruspalveluiden leikkauksista ja heikennyksistä. Näistä puhumalla ei vain taitaisi tulla vaalivoittoa.

Yleinen hokema on, että vaalit voitetaan poliittisessa keskustassa. Hokema ei pidä paikkaansa; vaalit voitetaan vasemmalla, johon kaikki puolueet hakeutuvat vaalien alla. Toinen asia on näiden puolueiden yllättävän punertumisen uskottavuus.

Vaalien alla kannattaa olla tarkkana, huiputtajia on liikkeellä. Kannattaa tarkistaa esimerkiksi valtuustoissa istuvien ehdokkaiden viime kuntavaalien jälkeinen äänestyskäyttäyminen. Saattaa olla, että paljastuu tiettyjä ristiriitaisuuksia puheiden ja tekojen välillä.

Ei kommentteja: