tiistai 9. syyskuuta 2008

PROFESSORI KIISTÄÄ KANSANMURHAN ETELÄ-OSSETIASSA

Lauri Hannikainen, kansainvälisen oikeuden professori Turun yliopistosta, kirjoittaa Helsingin Sanomien vieraskynässä (9.9.) Georgian kriisistä.

Hän kiistää Venäjän perustelut (kansanmurhan estäminen, omien kansalaisten suojelu) Etelä-Ossetiaan tunkeutumiselle: "Venäjän perustelut ovat kestämättömiä, sillä Etelä-Ossetiassa ei tapahtunut kansanmurhaa, eikä valtiolla ole oikeutta tunkeutua asevoimin toiseen valtioon omien kansalaistensa suojelemiseksi". (vahvennus T.L.)

Georgia hyökkäsi 7.8. Etelä-Ossetiaan, ja pääkaupunki Tshinvalin muutamia tunteja kestäneiden hellittämättömien pommitusten jälkeen (mm. sairaalat, yliopisto, asuintalot jne.) kuolonuhreja oli suurimpien arvioiden mukaan jopa 2000, joka tapauksessa vähintään 1600. Hannikaisen luulisi olevan tästä tietoinen, ja jos ei ole, hän ei ole tehtävässään pätevä.

Hannikainen sanoo kuitenkin, että kansanmurhaa ei tapahtunut. Mielestäni tämä on holokaustin kiistämistä pienessä mittakaavassa. On lisäksi melkoista jeesustelua sanoa nykyisessä maailmanpolitiikan tilanteessa ja historian valossa, ettei valtiolla ole oikeutta tunkeutua asevoimin toiseen valtioon omien kansalaistensa suojelemiseksi.

Öljyintressien suojelemiseksi saa sen sijaan tehdä mitä tahansa, vaikkapa tappaa miljoona ihmistä kuten Irakissa. Kommunistisen hallinnon kaatamiseksi saa puolestaan tappaa ilman seuraamuksia kolme miljoonaa ihmistä (Vietnam).

Entäpä Hannikaisen Etelä-Ossetiaan vertaama Kosovo, jossa suurimmat kauheudet alkoivat – toisin kuin Hannikainen väittää - vasta Naton pommituksista? Milloin näihin tapauksiin puututaan kansainvälisen oikeuden törkeinä rikkomuksina? Saamme todennäköisesti odottaa pitkään.

Mihin Suomessa tarvitaan kansainvälisen oikeuden vääristelyä, kun sen korkein asiantuntemus on tätä tasoa?

Ei kommentteja: