torstai 3. heinäkuuta 2008

OBAMA, IRAN JA MUUTOKSEN MAHDOLLISUUDET

Uutisissa on viime päivinä kerrottu yhä kohoavasta raakaöljyn hinnasta. Erääksi syyksi on mainittu lännen ja Iranin suhteiden kiristymisen aiheuttama hermostuneisuus markkinoilla. Hyökkäyksestä Iraniin on ollut viitteitä jo pitkään, mutta koska valtamediassakin on toistuvasti mainittu asiasta, täytynee jotain "sisäpiiritietoa" olla liikkeellä.

Ylen välittämässä uutisessa väläytettiin, että (Israelin/USA:n) isku Iraniin tapahtuisi heti uuden presidentin astuttua virkaansa USA:ssa. Mikäli Barack Obama valitaan presidentiksi ja isku todella tapahtuisi, valuisi kaikkinaisten haaveilijoiden optimismi "uudesta alusta" Lähi-Idän hiekkaan.

Itse en ole taipuvainen uskomaan mihinkään olennaiseen muutokseen USA:n politiikassa. Suomessakin monet ilmeisesti kuvittelevat, että mikäli Obama valitaan, koittaa Euroopan ja USA:n suhteissa uudet ruusuiset ajat. Näiden kuvitelmien mukaan Obama toteuttaa sosiaalisempaa sisäpolitiikkaa ja sovittelevampaa ulkopolitiikkaa.

Tosiasia kuitenkin on, että talouselämän edut sanelevat pitkälti USA:n politiikan. Presidentti on lähinnä toimeenpanevassa roolissa; saavathan molempien puolueiden ehdokkaat kampanjarahoituksensa pitkälti Wall Streetin rahapiireistä. Todellisia muutoksia tapahtuu vain, mikäli kansalaiset lähtevät joukkovoimalla niitä vaatimaan eliitin etua ajavalta hallinnolta.

Ei kommentteja: