maanantai 14. heinäkuuta 2008

JÄITÄ HATTUUN YLIOPISTOUUDISTUKSESSA

Amerikkalainen professori James H. Mittelman varoittaa Suomea omaksumasta kritiikittömästi Yhdysvaltojen yliopistojen yhtiömallia ja liikkeenjohtoajattelua (HS Vieraskynä 14.6.). Mittelmanin mukaan opiskelijoiden muuttuminen maksaviksi asiakkaiksi saa perinteisen "tietoa tiedon itsensä vuoksi"-ajattelun näyttämään vanhanaikaiselta ja jopa naiivilta.

Mittelman toteaa, kuinka uusissa organisaatiomalleissa palkkakuilut ovat kasvaneet huikeasti yliopistojen sisällä. Joissakin yliopistoissa johto on päässyt miljoonan dollarin rajapyykin paremmalle puolelle. Tämäkö on Suomenkin huippuyliopistohankkeen eräs taustamotivaattori?

Myös Suomessa on esitetty runsaasti arvostelua huippuyliopistohanketta ja yliopistouudistusta kohtaan. Virkamiehet ja poliitikot ovat vastanneet kritiikkiin toistamalla tuttua nykyliturgiaa innovaatioista, tuottavuudesta, huippuosaajista jne.

Suomen poliittinen eliitti hakkaa päätään jääräpäisesti seinään kaikesta esitetystä kritiikistä huolimatta. Toivottavasti professori Mittelmanin varoitukset saavat päättäjät vihdoin heräämään. Yhdysvaltojen toimintamallien kritiikitön kopiointi voi johtaa onnettomiin tuloksiin.

Ei kommentteja: