keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

NESTLE VASTUUSEEN (JA YHÄ EDELLEEN BOIKOTTIIN)

Elintarvikejätti Nestle markkinoi 1970-luvulla äidinmaidonvastikettaan kehitysmaihin "parempana vaihtoehtona äidinmaidolle". Lukuisat äidit luopuivat imetyksestä ja juottivat likaiseen veteen sekoitettua vastiketta vauvoilleen (HS, sivu D1 16.7.).

Noin kolme miljoonaa vauvaa kuoli pulloruokinnan aiheuttamiin sairauksiin ja aliravitsemukseen. Arvostelijoiden mukaan Nestle oli tietoinen toimintansa seurauksista kehitysmaissa. Tästä huolimatta yhtiö jatkoi äidinmaidonvastikkeensa agressiivista markkinointia.

Yhtiön toimet täyttävät kansanmurhan tunnusmerkit. Erityisen törkeäksi toiminnan tekee se, että kohteena olivat vauvat. Nestle on edelleen näkyvä toimija sekä kehitysmaissa että kehittyneissä maissa. Säädöksistä johtuen toiminnasta on tullut enemmän piilomainonnan luonteista.

Unicefin arvion mukaan vuosittain säästettäisiin 1,3 miljoonan vauvan henki, jos niille annettaisiin pelkkää rintamaitoa.

Milloin Nestle joutuu vastuuseen toimistaan kehitysmaissa? Natsi-Saksan vastaavaa toimintaa kutsuttiin holokaustiksi ja kansanmurhaksi.

Ei kommentteja: