torstai 3. heinäkuuta 2008

KUNNAT UUSLIBERALISMIN PAKKOPAIDASSA

Pello ja Hartola ovat uusia valtiovarainministeriön nimeämiä "kriisikuntia". Ne joutuvat valtion erityistarkkailuun ja niiden on aloitettava talouksiensa tervehdyttäminen yhteistyössä valtion kanssa. Hartolan kunnanjohtaja Raija Peltonen päivitteli, että kaikki mahdolliset säästökohteet on jo etsitty viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän peräsi valtion vastuuta peruspalveluiden rahoituksessa, ja arvosteli valtion politiikkaa, joka jakaa kuntia hyvin toimeentuleviin ja kriisikuntiin.

Uusliberalismin toimeenpano on Suomessa sysätty erityisesti kuntatasolle. Käynnissä on valtaisa kunta- ja palvelurakenneuudistus, jolla luodaan suuria kuntayksiköitä palveluiden ulkoistamisen ja yksityistämisen tarpeisiin. Nimeämällä kuntia "kriisikunniksi" valtiovalta osaltaan vauhdittaa kuntaliitosten toteuttamista.

Valtion rahoitusosuutta kuntien menoista on alennettu selvästi viimeisen vajaan kahdenkymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan valtiolla on otsaa syyllistää kuntia huonosta taloustilanteesta, ja pakottaa ne talouden tervehdyttämisohjelmiin, jotka kurjistavat tilannetta entisestään.

Ei kommentteja: