tiistai 20. toukokuuta 2008

HISTORIAN LOPPU JA MUUTA HÖLYNPÖLYÄ

Francis Fukuyaman lanseeraama "historian loppu" on osoittautunut Aku Ankka-tasoiseksi hölynpölyksi. Paljoa häikäisevämpään ajatteluun ei yllä tunnettu amerikkalainen uuskonservatiivi Robert Kagan.

Hän puhuu tuoreessa kirjassaan "Venäjän ja Kiinan aiheuttamasta haasteesta". Haasteesta kenelle? Maailman superrikkaille? Amerikkalaiselle keskiluokalle? Suomelle?

Kaganin kaltaiset ihmiset ajattelevat, että USA:lla on luonnollinen, lähes jumalallinen oikeus hallita maailmaa. Niinpä kaikki, mitä USA tekee, on luonnostaan hyvää: Hyökkäys Irakiin ja Afganistaniin, aiemmin Vietnamiin jne.

Tästä näkökulmasta on selvää, että Venäjä ja Kiina ovat "haasteita" - haasteita nykyiselle, Kaganin ja muiden mielestä luonnonlain omaiselle USA:n maailmanvallalle.

Kannattaa kuitenkin yrittää nähdä maailma hieman laajemmasta näkökulmasta. Voisi esimerkiksi ajatella, että USA on haaste Latinalaiselle Amerikalle, ja vieläpä mitä suurimmassa määrin - siksi paljon on Pohjois-Amerikan supervalta terrorisoinut eteläisiä naapureitaan.

Tällainen on kaganilaisille tietenkin täysin ulkoavaruuden puhetta. Heidän maailmankatsomuksensa lähtee siitä, että USA omistaa maailman. Kaganilaisia on muuten Suomessakin, vieläpä aivan johtotasolla.

Miten muuten on selitettävissä jatkuva pyrkimys USA:n mielistelyyn, esimerkiksi intoon lähteä sen sotaretkiin mukaan?

Ei kommentteja: