perjantai 12. joulukuuta 2008

IHMISKOKEITA SUOMALAISEEN TAPAAN

Kansanedustaja ja entinen ministeri Antti Kalliomäki totesi alkoholiverokeskustelussa eduskunnassa: "Emme voi tehdä mitään uusia ihmiskokeita, että kokeiltaisiin, mitä sitten tapahtuu jos maahantuonti lisääntyy voimakkaasti".

Kalliomäki tuli näin samalla lipsauttaneeksi, että punamultahallituksen muutaman vuoden takainen raju alkoholiveron alentaminen oli eräällä tavalla ihmiskoe. Olin asiasta tätä mieltä alusta lähtien.

Stakes ja muut tahot varoittivat alkoholiveron alennuksen vakavista seurauksista useaan otteeseen jo etukäteen. Varoitukset kaikuivat kuuroille korville. Alkoholikuolemat ja alkoholin välillisesti aiheuttamat haitat ovat lisääntyneet veroalennuksen jälkeen huomattavasti - aivan kuten asiantuntijat ennakoivat. Missä on päättäjien, tuolloisten ja nykyisten, vastuunkanto asiasta?

Toinen ihmiskoe tehtiin edellisen laman aikoihin 1990-luvun alussa. Silloinen valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Sixten Korkman vastusti valtion sekaantumista elvytyksellä suhdanteisiin.

Hän totesi: "Kyse ei ole siitä, etteikö elvytyksellä voisi tukea työllisyyttä. Päinvastoin, elvytyksen ongelma on, että se vähentää työttömyyttä ja siten hidastaa välttämätöntä kustannussopeutumista".

1990-luvun alun laman aiheuttama massatyöttömyys on aiheuttanut tähän päivään asti heijastuvia tragedioita satojen tuhansien suomalaisten elämässä. Valtiovarainministeriön virkamiehen mielestä oli kuitenkin tärkeämpää noudattaa fundamentalistisen kapitalismin uskonkappaleita puhdasoppisesti, kuin suojella kansalaisia työttömyydeltä ja sen mukanaan tuomilta moninaisilta ongelmilta ja suoranaiselta katastrofilta.

Eikö tämä jos mikä ollut ihmiskoe, jossa koekaniineiksi joutuivat tavalliset kansalaiset?

Ei kommentteja: