maanantai 31. maaliskuuta 2008

PALJON MELUA OLYMPIALAISISTA

Jokin tässä Kiinan ja olympialaisten ympärillä vellovassa kohinassa on vinossa. Tulee vähän sellainen maku, että jotkin tahot ovat odottaneet Kiinan kimppuun käymistä jo kauan, ja että nyt heidän hetkensä on koittanut.

On muuten aika uskomatonta, että EU-maista nimenomaan Viro (muutaman muun maan ohella) on ilmoittanut haluavansa boikotoida olympialaisten avajaisia. Luulisi Viron oman venäläisväestön sortamisen hillitsevän jo ihan häveliäisyyssyistä muiden maiden arvostelua näissä kysymyksissä.

Tehkääpä huviksenne ajatuskoe: jos olympialaiset järjestettäisiin kesällä Yhdysvalloissa, käytäisiinkö tämänhetkisen kaltaista keskustelua kisojen ympärillä lainkaan? Puhuttaisiinko kisojen boikotoinnista? Jos ei, niin miksi ei? Mitä se kertoo vallitsevasta poliittisesta kulttuurista?

Keskustelun aihetta kyllä olisi yllin kyllin: Yli kaksi miljoonaa kuollutta - joista suuri osa lapsia - talouspakotteiden ja sodan seurauksena Irakissa parin vuosikymmenen aikana.

Tässä eivät mitkään olympiaboikotit edes auttaisi. Vastuulliset pitäisi saattaa kansainväliseen tuomioistuimeen, aivan samoin kuin esimerkiksi Slobodan Milosevic (huomattavasti pienemmistä rikoksista).

Ei kommentteja: