torstai 4. syyskuuta 2008

GEORGIA, DEMOKRATIAN MALLIOPPILAS?

Helsingin Sanomien ulkomaan osion etusivu julistaa (3.9.): "USA:ssa Georgiaa pidetään demokratian mallioppilaana".

Suomalaista mediaa seuraamalla ei tietäisi, että Mihail Saakashvili on diktatorinen johtaja, joka muun muassa on sulkenut vastustajiensa tiedotusvälineitä. Georgiassa syyllistyttiin edellisten vaalien alla myös opposition edustajien pahoinpitelyihin. Maailmalla näitä asioita käsiteltiin jopa valtamedian toimesta jonkin verran.

Meillä tästä ei hiiskuta mitään. Päinvastoin ylläpidetään mielikuvaa Georgiasta taistelemassa "vapauden ja demokratian puolesta" Venäjää vastaan. Hesarin vieraskynässä (2.9.) Arkadi Moses (Ulkopoliittinen instituutti) sanoi asiasta yhden sivulauseen verran mahdollisimman häveliäästi: "...Georgian presidentin Mihail Saakashvilin demokraattinen uskottavuus on jättänyt paljon toivomisen varaa". Siinä kaikki.

Se, että Georgiaa pidetään USA:ssa demokratian mallioppilaana, kertoo yleisemminkin vallitsevasta demokratiakäsityksestä. Tätä samaa demokratiaa levitetään parhaillaan myös Irakiin, aivan kuten aiemmin Vietnamiin tai vaikkapa Chileen vuonna 1973, jossa kansa ei ymmärtänyt valita vaaleissa oikein. USA palauttikin maahan demokratian istuttamalla sen johtoon sotilasdiktaattorin ja hirmuhallitsijan, Augusto Pinochetin.

Arkadi Moses muuten totesi samassa Hesarin jutussa, että lännen ideologiana on "levittää demokratiaa". Hän oli ilmeisesti vakavissaan, onhan hän sentään maamme ulkopoliittisen asiantuntemuksen kehdon, Ulkopoliittisen instituutin, tutkija.

Ei kommentteja: